Zuhause - Angebote - Käseherstellung - Delo v sirarni

Delo v sirarni

 

V skupni vaški sirarni že več kot 700 let predelujemo kravje mleko v avtohtoni sir tolminc in albuminsko skuto. V vaški sirarni sodelujemo tri ekološke kmetije, po načelih naših prednikov.

sir tolminc

Preizkušanje sirnega zrna

Preden sir poberemo iz kotla, preizkusimo če je sirno zrno dovolj suho.

sir tolminc

Pobiranje sira

S sirarskim prtom poberemo sir iz kotla.

sir tolminc

Pobiranje sira

Ko poberemo sir iz kotla, ga damo v modele.

sir tolminc

Stiskanje sira

Priprava sira na stiskanje.

sir tolminc

Stiskanje sira

Zlaganje sira preden ga postavimo pod prešo.

sir tolminc

Stiskanje sira

Kolesa sira med stiskanjem pod prešo.

sir tolminc

Obrezovanje sira

Najprej siru obrežemo robove, nanj napišemo datum izdelave, nato pa gre v slanico.

sir tolminc

Zorenje sira

Sir skrbno negujemo in obračamo …

sir tolminc

Zorenje sira

… kjer zori še najmanj dva meseca ali pa več let.