Delo v sirarni
V skupni vaški sirarni že več kot 700 let predelujemo kravje mleko v avtohtoni sir tolminc in albuminsko skuto. V vaški sirarni sodelujemo tri ekološke kmetije, po načelih naših prednikov.
V skupni vaški sirarni že več kot 700 let predelujemo kravje mleko v avtohtoni sir tolminc in albuminsko skuto. V vaški sirarni sodelujemo tri ekološke kmetije, po načelih naših prednikov.
Preden sir poberemo iz kotla, preizkusimo če je sirno zrno dovolj suho.
S sirarskim prtom poberemo sir iz kotla.
Ko poberemo sir iz kotla, ga damo v modele.
Priprava sira na stiskanje.
Zlaganje sira preden ga postavimo pod prešo.
Kolesa sira med stiskanjem pod prešo.
Najprej siru obrežemo robove, nanj napišemo datum izdelave, nato pa gre v slanico.
Sir skrbno negujemo in obračamo …
… kjer zori še najmanj dva meseca ali pa več let.